eFFect Festival Den Bosch

Bier brouwen

een eigen eFFect biertje!

Brouwerij D’n Draok uit ‘s-Hertogenbosch verzorgt op het eFFect Festival de speciaalbierbar in de spiegeltent. Naast het verzorgen van workshops, live brouwen en de verkoop van zijn eigen speciaalbieren, is de brouwer Paul Kitzen druk bezig met het brouwen van een eFFect biertje, speciaal voor het festival! 

Proeverij

In de spiegeltent kan iedereen de bieren van d'n Draok proeven. Voor een rits bonnetjes krijg je een proverij op tafel, die je met je vrienden kunt uitproberen. 

Brouwdemonstratie

Je kunt niet alleen de speciaalbieren van D’n Draok komen proeven, maar ook zien hoe speciaalbier gemaakt wordt. Het brouwen van bier begint met het verwarmen van zuiver water en dit te mixen met geschrote mout, deze stap heet het “maischen”. In het maischbeslag worden suikers gevormd, deze suikers zijn later in het brouwproces nodig voor de gist die daar alcohol en CO2 uit vormt. Het maischbeslag wordt gefilterd om de suikerrijke vloeistof die ook de juiste kleur heeft gekregen te scheiden van de moutkorrels. Wat overblijft is de zogenaamde “bierborstel” wat mooi voer is voor koeien of varkens. De suikerrijke vloeistof heeft de naam “wort”. De wort wordt gekookt zodat deze steriel wordt en in deze stap worden de hop en eventueel kruiden toegevoegd. Na het koken wordt de wort gekoeld en gaat het naar een gisttank waar de gist het laatste werk gaat doen. Vanaf dat moment is het een paar weken wachten totdat het bier klaar is voor consumptie. Zo lang hoef je gelukkig niet te wachten want bij de speciaalbierbar is er voldoende keuze van Draokjes die klaar zijn om gedronken te worden. 

eFFect biertje

Het eFFect bier wordt een Kellerbier. Kellerbier kun je zien als een soort “oerpils”. Van origine een Duitse bierstijl waarbij het bier rechtstreeks uit het vat komt uit de kelder van de brouwerij onder een café. Vandaar de naam Kellerbier (Kelderbier). Het is een ongefilterd bier, heerlijk fris bier met relatief weinig alcohol (4,7%).gelimiteerd verkrijgbaar van de tap en nog gelimiteerder in fles. Wordt het gedronken, is het een collectorsitem of kom je pas op zondag en is het dan al op? Jij bepaalt wanneer je erbij bent.

Brouwen op eFFect.

Paul Kitzenbrouwer@draok.nl
06-51524309


Nieuws

  • 15 mei 2018

    d'n draok gaat een eFFect biertje brouwen!

    Brouwerij D’n Draok uit ‘s-Hertogenbosch verzorgt op het eFFect Festival de speciaalbierbar in de spiegeltent. Speciaal voor het eFFect Festival brouwt Paul Kitzen een Kellerbier met een eigen eFFect etiket! Kellerbier kun je zien als een soort “oerpils”. Van origine een Duitse bierstijl waarbij het bier rechtstreeks uit het vat komt uit …

    > Lees meer